🤩 Ešte stále pre vás držíme pri väčšine produktov akčné znížené ceny, tak neváhaj a nakupuj

Švajčiarsky vrkoč s fit vajíčkovou nátierkou

Vianočka je počas vianočných sviatkov klasika, čo tak však vyskúšať náš slaný švajčiarsky vrkoč s fit vajíčkovou nátierkou? Je to naozaj dobrota!

 Suroviny na vrkoč:

  • 300 g hladkej špaldovej múky
  • 200 g hladkej pšeničnej múky
  • 250 ml vlažného mlieka
  • 100 g masla
  • ¾ vrecúška sušeného droždia
  • 1 lyžica kokosového cukru
  • 1 lyžička soli

 

Suroviny na nátierku:

  • 1 téglik syra cottage
  • 1 téglik žervé (125 g)
  • 5 uvarených vajec
  • 2 lyžičky horčice
  • 1 menšia cibuľa
  • pažítka
  • soľ, čierne korenie

 

Postup:

Cesto môžete vymiešať v domácej pekárni alebo pomocou rúk v mise. Dáme ohriať mlieko, aby bolo vlažné. Rozohrejeme maslo a v mise zmiešame obe múky so sušeným droždím. Do misy pridáme maslo, vlažné mlieko, cukor, soľ a cesto spracujeme. Hotové cesto prikryjeme v mise utierkou, dáme na teplé miesto a necháme ho nakysnúť asi hodinu a pol. Medzitým si môžeme pripraviť nátierku. 

Uvaríme vajíčka a nakrájame cibuľku na drobno. Uvarené vajíčka olúpeme a dáme ich do mixéra spolu so syrom cottage a žervé. Rozmixujeme dohladka a pridáme cibuľku, horčicu, čierne korenie, soľ a prípadne aj trošku čerstvej pažítky. Dáme do chladničky.

Po nakysnutí rozdelíme cesto na 2 rovnaké časti a vyvaľkáme z nich rovnako dlhé valčeky. Tieto 2 valčeky prekrížime ako na obrázku a očíslujeme si ich zľava 1, 2, 3 a 4. Začneme tak, že prehodíme 2 a 4, potom 1 a 3. Potom zase 2 a 4 a zase 1 a 3 a stále dookola. Nakoniec všetky kraje valčekov spojíme a ohneme dolu pod vrkoč. Potrieme ju vajíčkom a pečieme na 160 °C cca 30 minút dozlatista.

Podávame, samozrejme, dohromady! Nech vám chutí.