Švajčiarsky vrkoč s fit vajíčkovou nátierkou
Vianočka je počas vianočných sviatkov klasika, čo tak však vyskúšať náš slaný švajčiarsky vrkoč s fit vajíčkovou nátierkou? Je to naozaj dobrota!
Suroviny na vrkoč:
- 300 g hladkej špaldovej múky
- 200 g hladkej pšeničnej múky
- 250 ml vlažného mlieka
- 100 g masla
- ¾ vrecúška sušeného droždia
- 1 lyžica kokosového cukru
- 1 lyžička soli
Suroviny na nátierku:
- 1 téglik syra cottage
- 1 téglik žervé (125 g)
- 5 uvarených vajec
- 2 lyžičky horčice
- 1 menšia cibuľa
- pažítka
- soľ, čierne korenie
Postup:
Cesto môžete vymiešať v domácej pekárni alebo pomocou rúk v mise. Dáme ohriať mlieko, aby bolo vlažné. Rozohrejeme maslo a v mise zmiešame obe múky so sušeným droždím. Do misy pridáme maslo, vlažné mlieko, cukor, soľ a cesto spracujeme. Hotové cesto prikryjeme v mise utierkou, dáme na teplé miesto a necháme ho nakysnúť asi hodinu a pol. Medzitým si môžeme pripraviť nátierku.
Uvaríme vajíčka a nakrájame cibuľku na drobno. Uvarené vajíčka olúpeme a dáme ich do mixéra spolu so syrom cottage a žervé. Rozmixujeme dohladka a pridáme cibuľku, horčicu, čierne korenie, soľ a prípadne aj trošku čerstvej pažítky. Dáme do chladničky.
Po nakysnutí rozdelíme cesto na 2 rovnaké časti a vyvaľkáme z nich rovnako dlhé valčeky. Tieto 2 valčeky prekrížime ako na obrázku a očíslujeme si ich zľava 1, 2, 3 a 4. Začneme tak, že prehodíme 2 a 4, potom 1 a 3. Potom zase 2 a 4 a zase 1 a 3 a stále dookola. Nakoniec všetky kraje valčekov spojíme a ohneme dolu pod vrkoč. Potrieme ju vajíčkom a pečieme na 160 °C cca 30 minút dozlatista.
Podávame, samozrejme, dohromady! Nech vám chutí.