🤩 Ešte stále pre vás držíme pri väčšine produktov akčné znížené ceny, tak neváhaj a nakupuj

BCAA pod drobnohľadom

Kvalitné suplementy by mali byť v šuplíku azda každého fitnes nadšenca. Nie je to však povinnosť.

Mnoho začiatočníkov sa nadchne pre daný šport, chce stopercentné výsledky a dáva tomu všetko nasadenie. Bezhlavo sa pustí do kúpy suplementov bez toho, aby koľkokrát vedel, či sú pre neho naozaj vhodné, kvalitné a využiteľné.

Zabúda pritom na jednu veľmi dôležitú vec – základnú vec. Kvalitná strava, dostatočný spánok, regenerácia, pitný režim a zmysluplný tréningový plán. To je základ onej pomyselnej pyramídy. Suplementy sú až ďalšie v poradí. A tak, aj keby ste sa stavali na hlavu, bez základu žiadny progres nebude.

Výživové doplnky nám majú iba pomôcť, a možno sem-tam uľahčiť trošku práce. Tá hlavná drina je však na vás.

 

 

Už ste počuli o BCAA, čiže vetvených aminokyselinách? My vám ich v dnešnom článku predstavíme, pretože BCAA sú práve jedným z tých výživových doplnkov, ktoré by vo vašej fitnes špajze rozhodne nemali chýbať.

Každý proteín je zložený z niekoľkých aminokyselín. Niektoré si tvorí naše telo samo a niektoré musíme prijímať z potravy. Proteíny sa starajú o udržanie svalovej hmoty a ďalších fyziologických pochodov v našom organizme.

BCAA sú skratkou pre Branched-Chain Amino Acids, teda esenciálne vetvené aminokyseliny leucín, izoleucín a valín, ktoré si práve sami vytvoriť nedokážeme.

Leucín je aminokyselina, ktorá podporuje výkonnosť a regeneráciu svalových vlákien. Zaisťuje syntézu bielkovín a zvyšuje produkciu inzulínu. Izoleucín sa dokáže veľmi ľahko premeniť na glukózu, vďaka čomu šetrí zásoby svalového glykogénu a okrem toho podporuje tvorbu hemoglobínu. Poslednou dôležitou aminokyselinou je valín. Ovplyvňuje absorpciu melanínu, tryptofánu a fenyalanínu.

 

Prečo pomer 2 : 1 : 1

Na trhu sa môžete stretnúť s pomerom 2 : 1 : 1 alebo 4 : 1 : 1. Vždy vyberajte zmienený prvý typ. Vysoký obsah leucínu môže byť skôr na škodu, než aby pomohol s regeneráciou.

Za normálnych okolností, keď prijmete bielkovinu, rozloží sa v žalúdku a prípadne tenkom čreve. Odtiaľ putujú cez črevnú stenu do pečene, kde sa syntetizujú neesenciálne aminokyseliny a tie esenciálne sa katabolizujú.

Lenže vetvené aminokyseliny, ako sú BCAA, neputujú do pečene, ale z krvi sú priamo k dispozícii svalom ako okamžitý zdroj energie.

Každý športovec má automaticky zvýšenú potrebu bielkovín, vzhľadom na vyššiu záťaž na ich telo.

 

 Najdôležitejšie účinky BCAA na naše telo sú:

  •           bránia rozkladu svalovej hmoty
  •           pozitívne ovplyvňujú regeneráciu svalov
  •           dokážu obmedziť svalovú bolesť po tréningu
  •           znižujú hladinu katabolických hormónov, ako je kortizol
  •           zvyšujú hladinu anabolických hormónov, ako je inzulín a testosterón

 

Počas tréningu dochádza k vyčerpaniu zásob glykogénu. V dôsledku toho môže dochádzať k devastácii svalovej hmoty a zhoršenej regenerácii, ktorá sa podpisuje na zhoršení fyzického výkonu, vyššiemu riziku zranenia a pretrénovaniu.

A práve tu prichádzajú na rad BCAA. Vďaka nim zabránime devastácii svalovej hmoty počas tréningu, ale aj po ňom.

 

Kedy sa BCAA naozaj vyplatia

BCAA sa vyplatia pre jedincov, ktorí sa naozaj aktívne venujú cvičeniu a nie sú schopní zo stravy pokryť väčšie množstvo bielkovín, ktoré sú pre každého športovca kľúčové. Sú vhodné tak pre silových cvičencov, bežcov, ako aj cyklistov.

Vhodný čas suplementácie je pred a po tréningu v dávke 5 – 10 g. Pred tréningom nám zaistia ochranu svalovej hmoty a poskytnú energiu. Dávka po tréningu zas podporí regeneračné procesy.  

BCAA nie je potrebné vysadzovať a je možné ich užívať konštantne. Ani pri dlhodobom užívaní nemajú žiadne vedľajšie účinky. Pokiaľ sú vaše tréningy intenzívnejšie, alebo sa práve nachádzate v období, keď máte viac ťažkých tréningov, je možné príjem vetvených aminokyselín zvýšiť.

 

Čo si z toho vziať na záver?

Suplementačné doplnky by mali byť až na jedných z posledných miest, ktoré by ste mali začať riešiť, ak sa rozhodnete urobiť maximum pre svoje zdravie.

Na trhu sa dnes stretneme s celým radom výrobkov, ale nie všetky sú naozaj kvalitné. Je dôležité dať si teda pozor, pre ktorý doplnok sa rozhodneme a či ho v našej fitnes rutine naozaj využijeme a bude pre nás vhodný.

Nespoliehajte sa teda iba na výživové doplnky, ale váš nový zdravý životný štýl berte ako súhrnný balíček dostatočného spánku, kvalitnej a pestrej stravy, redukcie stresu a úsmevu na tvári.